In vroeger dagen was het theater gewoon een plek waar voordrachten plaatsvonden. Niet versterkt, geen bijzondere verlichting en zeker geen speciale effecten. Mensen trokken misschien nog andere kleding aan dan die ze normaal droegen, maar van mooie kostuums was echt nog geen sprake. Dat is nu wel anders. Een theater wil volle stoelen en dus zullen ze alles uit de kast moeten halen om mensen te trekken. Een mistgenerator, een goed uitgedacht lichtplan, speciale effecten en schitterende kostuums en grime. Je weet, als toeschouwer, haast niet waar je moet kijken.

Een avondje naar het theater? Laat je verbazen

Want er gebeurt zo ontzettend veel op zo’n podium en misschien ook wel in de zaal. Door de technieken van nu zijn de acteurs niet meer gebonden aan één plek. Ze zijn overal in het theater goed verstaanbaar en zichtbaar. Je weet dus nooit waar de volgende scène zich zal afspelen. Op het podium is een logische plek, maar het kan zomaar zijn dat er interactie is met een acteur ergens op een balkon. Door de speciale effecten weet je soms echt niet hoe het zit. En dat is natuurlijk fantastisch. Je blijft je verbazen. Ook als er ineens een acteur naast je staat!
Mistgenerator

Decors, geluid en licht

Je zult snappen dat het ontwerpen van de decors, het licht- en geluidsplan echt vakwerk zijn. Je moet hier een gedegen opleiding voor volgen of heel lang met de professionals meedraaien. Want er zijn zoveel aspecten om in de gaten te houden. Zo maakt een groot decorstuk het een stuk lastiger om de verlichting goed te krijgen. Je wilt immers niet dat een van de acteurs continu in de schaduw van dat decorstuk staat. Ook het geluid is nog best een ding. De microfoons zijn tegenwoordig allemaal draagbaar, maar ze moeten wel op tijd aan- en uitgezet worden. Ook als een acteur vanuit de coulissen op een situatie moet reageren.

Het blijft een van de leukste avondjes uit

Want ook al is het voor de acteurs en de technici heel hard werken, voor jou is het een avondje ontspanning. Even helemaal eruit. Lekker lachen tijdens een comedy of lekker huilen tijdens een kostuumdrama. Er zijn zoveel verschillende soorten theaterstukken, er is er altijd eentje waar jij blij van wordt. En na afloop praat je nog lekker even na onder het genot van een drankje in de theaterbar. Misschien kun je zelfs de acteurs nog even ontmoeten!