Alles kun je tegenwoordig online vinden en bestellen. Hierdoor is het voor werkgevers ook een stuk eenvoudiger geworden om meer veiligheid op de werkvloer te creëren. Met een aantal handige voorwerpen en spullen maak je de werkvloer al binnen een mum van tijd een stuk veiliger voor de werknemer. Bovendien zijn veel van dit soort spullen vandaag de dag ook verplicht. Neem bijvoorbeeld lekbakken. Tegenwoordig staat het zelfs in de Nederlandse wet- en regelgeving genoteerd hoe en waarom gevaarlijke vloeistoffen op lekbakken opgeslagen moeten worden. Er zijn geen uitzonderingen. Voldoe je niet aan de regels voor veiligheid op de werkvloer? Dan moet je betalen. Daarom leg ik je vandaag uit waar je op moet letten als je online lekbakken gaat kopen.

Om welke vloeistof gaat het?

Voordat je klakkeloos een lekbak bestelt, is het belangrijk dat je weet wat de specificaties moeten zijn. Je kunt namelijk niet alle lekbakken voor alle gevaarlijke vloeistoffen gebruiken. In de Nederlandse wet staat vastgelegd dat een lekbak bepaalde specificaties moet hebben wanneer je deze wil gebruiken voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Zo moeten de lekbakken wel resistent zijn tegen de gevaarlijke vloeistof. Ergens is dat natuurlijk ook wel logisch. Je hebt niets aan zo’n bak wanneer de vloeistof er gewoon doorheen bijt. Daarom moet je lekbakken ten eerste uitzoeken met de vraag: om welke vloeistof gaat het? Met die informatie kun je eenvoudig een geschikte lekbak uitzoeken op internet.

Om hoeveel vloeistof gaat het?

Een andere specificatie is de opvangcapaciteit, namelijk: om hoeveel vloeistof gaat het? Lekbakken moeten voldoende vloeistof kunnen opvangen. Anders stromen de bakken over en heb je in feite nog steeds niets eraan als lekbakken. Daarom is het belangrijk dat er voldoende opvangcapaciteit is. Dit kun je eenvoudig zelf berekenen. Zo kun je ervanuit gaan dat lekbakken ongeveer 110% opvangcapaciteit moeten hebben. De 110% slaat op de container met de gevaarlijke vloeistof die op de lekbakken worden geplaatst. Heb je bijvoorbeeld een verfblik van 1 liter? Dan moet deze op een lekbak staan van 1,1 liter. Op die manier weet je namelijk zeker dat de lekbakken indien nodig alles kunnen opvangen. Dat is natuurlijk wel zo belangrijk voor de veiligheid op de werkvloer. Het kan voorkomen dat de exacte eisen voor de opvangcapaciteit van de lekbak verschilt. Dit is afhankelijk van de erop geplaatste vloeistof.

Nog meer veiligheid op de werkvloer

Uiteraard zijn lekbakken maar één van de vele manieren waarop jij als werkgever meer veiligheid kan creëren op de werkvloer. Zo is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat alle veiligheidsproducten up-to-date zijn. Voldoen ze met andere woorden nog wel aan de standaardeisen of zijn ze inmiddels nodig aan vervanging toe? Door af en toe dit soort zaken in kaart te brengen, creëer jij al eenvoudig meer veiligheid op de werkvloer. Dus denk ook aan je werknemers en de toekomst voor jouw bedrijf. Controleer daarom regelmatig de veiligheidsproducten. Meer veiligheid op de werkvloer begint bij jezelf.