Heb jij ook zo genoten van heerlijke feestdagen? Gezellig eten met familie en vrienden? Misschien heb je net zoals ik wel mooie foto’s gemaakt tijdens de vele diners. Foto’s van je dierbaren, die een goede plek in je leven verdienen. Vaak loopt het alleen zo dat deze foto’s een leven op een harde schijf krijgen. Daarom ben ik tijdens deze kerstvakantie begonnen met het maken van fotoboeken. In dit artikel geef ik je graag tips om ook iets met jouw mooiste afbeeldingen te doen.

Een belangrijke tip, waar je misschien niet aan denkt, is het gestructureerd opslaan van foto’s. Dit begint bij het opslaan op je camera. Ikzelf gebruik bewust een Sandisk SD-kaart met relatief weinig geheugen. Dit dwingt mij om regelmatig mijn foto’s op een andere plek op te slaan. Ik doe dit online, in de cloud, maar ook als back-up op een externe harde schijf. Op beide plekken ben ik zeer gedisciplineerd in het indelen van mijn foto’s. Het begint allereerst met een indeling naar jaar. In het mapje van 2018 heb ik vervolgens mappen per maand, en mappen voor bijzondere gebeurtenissen. Een kampeertrip, de feestdagen of een wintersportvakantie: ze hebben allemaal een eigen mapje in 2018. Op deze manier kan ik nu, aan het einde van het jaar, handig fotoboeken maken. Ik pak gewoon het mapje waar het om gaat en maak mijn keuze uit de vele foto’s.

Zelf maak ik mijn fotoboeken altijd bij Hema. Hiervan ken ik het bewerkingsprogramma en weet ik precies hoe ik deze boeken kan indelen. De boeken met de stoffen kaft vind ik persoonlijk het mooist, deze zien er luxe uit. Ook vermoed ik dat deze boeken de tijd beter zullen doorstaan dan de glimmende kaften met foto’s. Kies als het even kan ook voor boeken met een goede kwaliteit papier. Je wilt immers dat deze boeken minimaal een mensenleven mee gaan, dus ga daarom voor de beste kwaliteit.

Bij het indelen van het boek is het vervolgens handig om over een logische indeling na te denken. Bij een vakantie kan dit per dag of per activiteit zijn. Kies in elk geval voor een indeling die het prettig maakt om het boek door te bladeren. Hier en daar kun je plaatsnamen of andere notities toevoegen. Je weet enkele maanden na de vakantie misschien nog precies met wie je voor die gotische kerk stond, maar je wilt dit over 20 jaar ook nog steeds kunnen herkennen.

Tot slot kan ik als tip geven om het maken van fotoboeken niet jaren voor je uit te schuiven. Hoe recenter de foto’s zijn genomen, des te makkelijker gaat het maken van de boeken. En als je eenmaal bezig bent zal je er al snel lol in krijgen en met veel plezier een middag creatief bezig zijn.