Een smoking is een echte klassieker in mannengarderobe. Het is echt een outfit voor speciale gelegenheden, zoals gala’s of feestelijke bijeenkomsten. Je zal vaal lezen dat de dresscode op een evenement dan ‘black tie’ of ‘avondkleding’ is. En dan mag er natuurlijk geen half werk zijn. In deze blog lees je hoe je een smoking draagt.

Wat is dan precies een smoking?

De smoking bestaat uit een twee of driedelig pak. Je hebt een nette smoking colbert, met een smoking overhemd en een bijpassende pantalon. Meestal zijn de smokings in neutrale kleuren zoals zwart, blauw, grijs of bruin of wit. Je maakt je smoking compleet met de juiste accessoires en je kunt op een paar dingen letten om je smoking echt compleet te maken.

Zo maak je de smoking compleet

Om te beginnen is een smoking pas echt af met een ‘black tie’ of ‘bow tie’. In het Nederlands is dit een vlinderdas. Deze heeft dan ook de vorm van een vlinder of strik. Let er bij het uitzoeken van een vlinderdas op dat je deze afstemt op de revers. Een smalle strik past namelijk niet zo goed bij brede revers.

Een smoking overhemd

Bij een smoking hoort ook niet zomaar een smoking overhemd, maar een traditioneel overhemd met manchetknopen. Een goed overhemd is comfortabel en heeft een nette kraag. Een overhemd voor een smoking heeft daarbij een blinde sluiting en een geplisseerde voorkant. Je hebt wel diverse mogelijkheden voor een overhemd als het gaat om boorden en maten. Kijk bij het uitzoeken van een overhemd naar de schouderlengte en de fit van het overhemd. Je kunt namelijk een meer aangesloten model hebben of een wat rechter model.

Een smoking jasje

Je jasje is natuurlijk een blikvanger en er zijn best wel wat dingen waar je op kunt letten bij een jasje. Je ziet het misschien eenvoudig over het hoofd, maar kwaliteit zit hem in de details. Gestoffeerde knopen geven je jasje bijvoorbeeld een afgewerkt en net uiterlijk. De revers van een jasje zijn veelal gemaakt van satijn en moeten niet te breed worden gemaakt. Bij het uitzoeken van een jasje is de maat ook weer belangrijk. Laat daarom de mouwen op maat maken. Dit verschil zie je namelijk zeker. Zorg er daarbij voor dat de schouderbreedte niet breder is dan je schouders zelf, want hierdoor zal je jasje omhoog kruipen in je nek.

Tot slot kan een pocket met een zakdoek niet missen. Dit geeft net dat extra´s aan je smoking. De combinatie wit op zwart doet het altijd goed. Als kers op de taart trek je natuurlijk zwarte lakschoenen aan samen.