Magnesium is een veelgebruikt supplement. Maar waar gebruik je het nou precies voor? Wil jij meer weten over magnesium voor je paard? In deze blog vind je 4 feiten over waar je magnesium voor gebruikt, soorten magnesium, en wanneer je paard een tekort heeft of een teveel heeft. Hopelijk ben je na het lezen in staat om magnesium paard toe te dienen en in de gaten te houden. Lees je mee?

Waar is magnesium voor?

Magnesium is een mineraal dat cruciaal is voor de opbouw van botten, prikkelovverdraging binnen het zenuwstelsel en spiersignalen. Magnesium is de stof die ervoor zorgt dat je spieren kunnen ontspannen en gaat spiervermoeidheid tegen.Heb je wel eens kramp gehad in je spieren? Dat betekent dat je misschien niet genoeg magnesium in je lijft hebt. Ook is magnesium belangrijk voor de opname van calcium. Deze twee gaan hand in hand. Dien magnesium paard en net als mens toe wanneer er tekorten kunnen zijn.

Soorten magnesium

Een paard kan magnesium uit voer halen, maar er bestaan ook supplementen. Vaak zijn supplementen nodig bij paarden die intensief bewegen. Vormen die een paard niet goed kan opnemen zijn magnesium-oxide, -chloride, -acetaat en meer. Je kunt het beste magnesium paarden toedienen in de vorm van magnesium citraat.

Tekort magnesium paard?

Een tekort aan magnesium bij je paard opmerken is zeer belangrijk, want een heel groot tekort kan fataal zijn. Waaraan merk je dat een paard een magnesiumtekort heeft? In het bloed is het lastig aan te tonen. Bij een ernstig magnesium paard tekort is het dier nerveus, vertoont ataxie en eventueel hartfalen. Echter zo’n groot tekort zal bij een paard niet vaak voorkomen. Een tekort aan magnesium in je paard kun je merken doordat de spieren van het dier zich moeilijk ontspannen en het paard stijf rijdt. Ook hoge spierspanning over het algemeen, ook in de ruststand, is kenmerkend voor een tekort aan magnesium bij paarden.

Teveel magnesium paard?

Wanneer een paard een slechte nierfunctie heeft, kun je niet zomaar magnesium paard toedienen. Een overdosering kan namelijk slecht worden verwerkt als het paard minder goede nieren heeft. Verder is het helemaal niet erg wanneer je magnesium paard net als mens overdoseert, want het dier kan het weer uitscheiden. Dien dus magnesium paard net als jezelf toe wanneer de spieren moe zijn of overbelast zijn. Zo voorkom je een hoop problemen en ernstige magnesium tekorten bij je paard wanneer het genoeg beweging krijgt.