AnderSites

Hoe kies je een goed overhemd?

Je zal er misschien niet altijd bij stilstaan, maar de stof en pasvorm van een overhemd bepaald in grote mate het comfort van een overhemd. Er zit dan ook behoorlijk wat verschil in de diverse stoffen die gebruikt worden voor overhemden. Welke stof kun je nou het beste kiezen? En zijn er bijvoorbeeld bepaalde gelegenheden waarbij je beter een specifieke stof kunt aandoen? Hoe kies je de juiste maat? In deze blog lees je meer.

Verschillende stoffen en kwaliteit

Verreweg de meeste overhemden zullen gemaakt zijn van katoen. Maar ook katoen is er in verschillende soorten en kwaliteiten. Dit kan worden aangeduid met de zogeheten vezel- of stapellengte. Hoe langer de stapel, hoe zachter en comfortabeler de stof. Zo heb je bijvoorbeeld langstapelig katoen wat door vele telers over de wereld wordt gemaakt en hoge kwaliteit heeft. Bekend is ook het Egyptisch katoen wat een langere vezel heeft. Ook heb je natuurlijk linnen wat een hele sterke stof is. Let bij het uitzoeken van overhemden op de percentages van deze stoffen.

Daarnaast zal de zachtheid en kwaliteit van het overhemd bepaald worden door het type garen dat gebruikt is voor het overhemd, en de weeftechniek. Vaak kan er aan de hand van het gewicht van de stof iets gezegd worden de dichtheid van de geweven stof.

Pasvorm

Wanneer de pasvorm van een overhemd niet klopt, zie je dat meteen. Een te groot overhemd laat je bijvoorbeeld voller lijken dan je werkelijk bent. Een te strak overhemd is niet mooi en natuurlijk ook niet heel comfortabel. Bij het uitzoeken van een overhemd kun je er op letten dat de mouwlengte (de manchet) doorloopt tot het punt waar de pols knikt. De schoudermaat moet precies lopen tot het punt waar je schouder daadwerkelijk stopt. Verder is het belangrijk dat je nog enigszins ruimte hebt in het overhemd wanneer je je armen strekt en buigt.

Tot slot kun je nog letten op het soort pasvorm. Je kunt een recht overhemd kiezen, wat vaak een net uiterlijk geeft. Of een meer aangesloten pasvorm, zoals een zogeheten ‘slim fit’ of ‘tailored fit’. Neem eens een kijkje bij de verschillende pasvormen van overhemden profuomo. Hierbij worden de natuurlijk vormen van je lichaam benadrukt. Dit geeft een water stijlvollere uitstraling.

Een goed overhemd van kwalitatieve stof zal zich op den duur ook meer vormen naar je lichaam, waardoor deze steeds lekkerder zal gaan zitten. Investeer daarom in een overhemd dat goed past en met een sterke en zachte stof. Zo kun je lang genieten van een perfect overhemd.

Mobiele versie afsluiten